گزارش بیا شمال؛

شوری ۴ برابری آب دریای خزر با طرح انتقال

شوری ۴ برابری آب دریای خزر با طرح انتقال

بیا شمال: طرح انتقال 200 میلیون مترمكعب آب دریای خزر به كویر مركزی در حالی روی میز دولت قرارگرفته كه به اعتقاد كارشناسان علاوه بر خسارات به نواحی ساحلی، شوری فزاینده و چهار برابری را درپی دارد.


خبرگزاری مهر - گروه استان ها: انتقال آب دریای خزر همچنان دغدغه دوستداران، محیط زیست، كارشناسان و مسئولان نواحی است اما گویا دولت عزمش را برای اجرای این طرح جزم كرده است. كسری ۱۹۰ میلیون مترمكعبی آب در استان سمنان باعث شده تا دولت راحت ترین و ساده ترین راه را برای تأمین آب این استان كویری، انتقال از دریای خزر ببیند اما به تاكید كارشناسان به تبعات و نتایج آن چندان توجه نشده است. محمدعلی غلامی استاد دانشگاه در مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینكه ایران در ۵۰ سال اخیر با كاهش ۵۰ میلی متری بارندگی مواجه بوده است، اضافه كرد: این درحالی كه در این مدت دمای هوا دو درجه افزایش یافته و این افزایش دما و كاهش بارندگی منجر به برداشت زیاد از منابع آبی شده است و نتیجه برداشت زیاد از منابع آبی سبب شده تا در بخش هایی از كشور ازجمله نوار ساحلی با كمبود آب مواجه شویم. وی متوسط بارندگی در كشور را سالانه ۲۲۰ میلی متر اعلام نمود و اظهار داشت: استان سمنان سالانه ۱۲۰ میلی متر بارندگی دارد و با جمعیت ۷۰۰ هزار نفر سالانه ۱۱.۵ میلیارد مترمربع بارندگی دارد ولی برداشت های صورت گرفته باعث شده ۱۹۰ میلیون مترمكعب در سال كسری آب داشته باشد.
غلامی تصریح كرد: كمبود و كسری آب از یك سو و هم جواری با مازندران سبب شده تا راحت ترین و ساده ترین راه را برای تأمین آب، انتقال آب از دریای مازندران در دستور كار قرار گیرد برای اینكه راه راحت و آسانی است. كمبود و كسری آب از یك سو و هم جواری با مازندران سبب شده تا راحت ترین و ساده ترین راه را برای تأمین آب، انتقال آب از دریای مازندران در دستور كار قرار گیرد برای اینكه راه راحت و آسانی است وی با اشاره به اینكه دو روش ازجمله انتقال آب از سرشاخه ها در دستور كار قرار دارد اظهار داشت: در این صورت حدود ۵۴ میلیون مترمكعب ظرفیت سدسازی یا اجراشده و یا مجوز برای ساخت گرفته شده است. این استاد دانشگاه افزود: روش دوم انتقال آب از دریای خزر و مازندران است كه ۲۰۰ میلیون مترمكعب در سال باید منتقل شود درحالی كه ۲۴۴ میلیارد مترمكعب آورد آب دریای مازندران از رودخانه ولگا است. وی با اشاره به مسیر انتقال آب دریای خزر افزود: مسیر انتقال از گهرباران از شش كیلومتری غرب نیروگاه نكا تا مهدی شهر سمنان ادامه دارد و درمجموع مسیر انتقال ۶۲۴ كیلومتر طول دارد كه ۱۸۴ كیلومتر آن در مازندران قرار دارد. غلامی با عنوان اینكه مقرر است در آینده تصفیه خانه ای آب را تصفیه و منتقل كند اظهار داشت: هشت ایستگاه پمپاژ با مصرف برق سه هزار گیگابایت در سال مقرر است در راه انتقال ساخته شود و هزینه اجرایی طرح برمبنای لیست بهای سال ۹۵ حدود ۴۵۰۰ میلیارد تومان و هزینه نگهداری و بهره برداری سالانه ۴۰۰ میلیارد تومان است. این استاد دانشگاه افزود: نخستین چالش انتقال آب از دریای خزر، بیلان آبی دریای مازندران بوده برای اینكه حالا بیلان منهای ۲۷ دارد و این تراز مدام در حال افت است و وجود خلیج میانكاله و افزایش شوری اثر فزاینده منفی بر منطقه خواهد گذاشت. غلامی تصریح كرد: مسیر آبگیری باید ۱۱ كیلومتر در درون دریا صورت گیرد و این كار بر موجودات دریایی در دریا اثر منفی خواهد گذاشت و همین طور اثرات منفی بر گونه های جانوری و گیاهی محدوده اجرای طرح خواهد داشت. وی با اشاره اینكه آب دریای مازندران شوری ۱۳ گرم بر لیتر دارد اضافه كرد: خروجی اجرای طرح انتقال آب سبب شوری ۵۰ گرم بر لیتر می شود و این چالش ها در انتقال آب دریای خزر باید مدنظر قرار گیرد، علاوه براین ۱۴۰ كیلومتر از مسیر انتقال آب در مازندران از جنگل، باغ و یا زمین كشاورزی می گذرد و تخریب آن خسارت های بی شماری به بار خواهد آورد. بی توجهی به رژیم حقوقی دریای خزر در طرح انتقال غلامی به مسائل سیاسی انتقال آب دریای خزر اشاره نمود و اظهار داشت: بنظر می رسد به رژیم حقوقی دریای خزر در انتقال آب توجه نشده است برای اینكه هنوز با كشورهای حاشیه به توافق نهایی نرسیده ایم. همین طور معصومه بنی هاشمی استاد دانشگاه نیز با اظهار اینكه ایران سهم دوم را در خطوط ساحلی پس از قزاقستان دارد اظهار داشت: ازنظر حوزه آبریز دریای خزر پنج كشور به همراه چهار كشور دیگر در حوزه آبریز سهم دارند و خاصیت نوسانات تراز آب دریای خزر همواره ساحل نشینان را درگیر كرده است.
بنی هاشمی یكی از نگرانی های كاهش تراز آب دریای خزر را بحران های سیاسی و اقتصادی برشمرد و اظهار داشت: شور شدن آب های ساحلی و غرقاب شدن چاه های نفتی و نتایج ناشی از آن بر تالاب ها، دخل و تصرف در اراضی ساحلی ازجمله مشكلات فراروی است. انتقال آب دریای خزر یك اشتباه استراتژیك به سبب فنی، عددی و ریالی و تخصصی، تكنولوژی است علی اصغر یوسف نژاد نماینده مردم ساری و میاندرود در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: به سبب مختلف انتقال آب دریای خزر یك اشتباه استراتژیك به سبب فنی، عددی و ریالی و تخصصی، تكنولوژی است و هیچ وقت چنین كاری شدنی نیست. یوسف نژاد تصریح كرد: مجلس و كمیسیون تخصصی مجلس نسبت به آب نگرش مثبت دارند و منابع خوبی در این زمینه در نظر گرفته شده و برای آبخیزداری اعتبار خوبی در نظر گرفته شده است. طرح انتقال آب دریای خزر به كویر مركزی و اتصال آن به خلیج فارس و دریای عمان حدود ۲۵ سال پیش مطرح اما خیلی زود به فراموشی سپرده شد؛ در دولت دهم یك دفعه دیگر این طرح در مقیاس كوچك تر (انتقال آب خزر به استان سمنان) در دستور كار قرار گرفت.


منبع:

1398/07/22
13:08:13
5.0 / 5
4028
تگهای خبر: آب , اراضی , بهره برداری , تور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵

لینک دوستان بیا شمال

بیا شمال

تگهای بیا شمال

biashomal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بیا شمال محفوظ است

بیا شمال بیا شمال

معرفی شمال و خرید و فروش ویلا