سفره ها هر روز كوچكتر می شود

پرواز قیمت مرغ در بازار آزاد نهاده ها

پرواز قیمت مرغ در بازار آزاد نهاده ها

بیا شمال: افزایش قیمت نهاده ها و فراز و نشیبی كه صنعت تولید مرغ در ماه های اخیر پشت سر گذاشته به افزایش قیمت مرغ، كوچك تر شدن سفره مردم و گلایه از متولیان به سبب بی ثباتی در بازار منجر گردیده است.



خبرگزاری مهر- گروه استان ها- مریم ساحلی: گلایه مردم از گرانی ها و رنجی که از این معضل می برند، حکایتی است که بارها از آن گفته و شنیده ایم. هر چند وقت یک دفعه افزایش ناگهانی قیمت چند کالا بر دشواری گردش چرخ های معیشت می افزاید و نگاه مردم را متوجه متولیان امر می سازد تا شاید تمهیدی بیاندیشند و قدمی در راه کاستن از بار گرانی ها برداشته شود.
این روزها به دنبال تبعات همه گیری بیماری کرونا بر اقتصاد و همین طور افزایش نرخ ارز، شاهد گران شدن اقلام مختلف بوده ایم. در این گزارش نگاهی داریم به افزایش قیمت مرغ و مشکلی که در این حوزه مردم با آن مواجهند.
فاطمه مقدم شهروندی است در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: در هفته های اخیر شاهد افزایش قیمت مرغ از ۱۶ تا ۲۰ هزار تومان بوده ایم. گذشته از تفاوتی که بین نرخ مصوب و قیمت واقعی مرغ شاهدیم، در بعضی موارد می بینیم که مرغ فروشی های یک شهر هم با نرخ یکسان به عرضه مرغ نمی پردازند.
وی می افزاید: افزایش قیمت کالاهای مختلف در چند هفته اخیر فشار مضاعفی بر اقشار ضعیف و متوسط جامعه وارد کرده و از قدرت خرید آنها بسیار کاسته است.
مقدم با اشاره به اینکه واقعیت این است که برخی ناچارند از تهیه مرغ چشم بپوشند و این در حالیست که قیمت هر عدد تخم مرغ هم به ۱، ۲۰۰ تومان رسیده است، ادامه می دهد: بی شک مهار افزایش قیمت خیلی از کالاهای ضروری که این روزها شاهدش هستیم، نیازمند توجه جدی مسئولان ذیربط است.

افزایش هزینه های تولید
پای حرف تولید کنندگان که می نشینیم از افزایش هزینه های تولید شاکی هستند و این مساله را دلیل افزایش قیمت مرغ می دانند. یکی از فعالان عرصه پرورش مرغ در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: مواد غذایی طیور، دارو و واکسن وارداتی هستند و قیمت آنها با نوسانات ارز گرفتار تغییر می شود.
وی با اشاره به اینکه قیمت جوجه هم فراز و نشیب های خاص خودرا دارد و مجموع این عوامل قیمت پایه تولید مرغ را بیشتر می کند، می افزاید: البته هزینه های مربوط به حقوق کارگر، انرژی و استهلاک لوازم مرغداری که امروزه اکثراً صنعتی و مدرن شده اند هم می تواند از دلیلهای افزایش قیمت مرغ باشد.
علیرضا تقوی راد درباره تفاوتی که بین نرخ مصوب و قیمت عرضه مرغ در بازار وجود دارد نیز می گوید: معین نیست بازار مرغ دولتی است یا آزاد. دولت قیمت مرغ زنده را هر کیلو ۱۰، ۵۰۰ تومان اعلام می کند اما برمبنای قیمتی که بازار آزاد تعیین می کند به ۱۲، ۵۰۰ تومان می رسد و به همین ترتیب در بسته بندی هم اختلاف قیمت ایجاد می شود دولت قیمت مرغ زنده را هر کیلو ۱۰، ۵۰۰ تومان اعلام می کند اما برمبنای قیمتی که بازار آزاد تعیین می کند به ۱۲، ۵۰۰ تومان می رسد و به همین ترتیب در بسته بندی هم اختلاف قیمت ایجاد می شود.
وی یادآور می شود: اگر مسئولان خواستار قیمت گذاری هستند باید زمانی که قیمت مرغ کاهش پیدا می کند و مرغدار متضرر شده نیز قیمت گذاری مناسب برای جبران ضرر مرغدار صورت گیرد. در واقع اگر مقرر است در شرایطی که پرورش دهنده مرغ متضرر می شود، دخالت نداشته باشد در ایام افزایش فروش نیز باید به همین ترتیب باشد و اجازه داده شود تا بازار برمبنای عرضه و تقاضا قیمت را تعیین کند.
نقش تولید کننده در تعیین قیمت
تقوی راد با اشاره به اینکه قیمت مرغ ایران را بازار تهران تعیین می کند و مرغداران حتی پرورش دهندگان بزرگ مرغ به اندازه یک ریال هم در قیمت گذاری دخیل نیستند، ادامه می دهد: در واقع قیمت به ما اعلام می شود و ما خود نمی دانیم متولی اصلی تعیین کننده قیمت مرغ کیست. من ده سال است که در این عرصه سابقه کار دارم اما متولی اصلی تعیین قیمت مرغ را نمی شناسم. در این میان اتحادیه، ستاد تنظیم بازار و بازار هر کدام قیمتی را اعلام می کنند.
وی یادآور می شود: ماه گذشته مرغدار مرغش را با کیلویی هزار تومان ضرر می فروخت که نتیجه این ضرر حذف جوجه بود و نتیجه حذف جوجه کمبود مرغ امروز و افزایش قیمت را به دنبال داشت.

ضرورت توزیع مناسب نهاده ها
کارشناس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر افزایش قیمت نهاده ها را از دلیلهای اصلی بالا رفتن قیمت مرغ عنوان و می گوید: دان، دارو و سایر اقلامی که منجر به تولید محصول می شوند بر اثر مشکلاتی که در واردات یا توزیع نهاده ها وجود داشته، افزایش قیمت یافته اند.
ابراهیم قاسمی بیان می کند: بیش از ۹۰ درصد نهاده های مربوط به مرغ وارداتی هستند و تسهیل در واردات و خصوصاً توزیع مناسب این اقلام می تواند در رفع معضلات موجود بسیار تأثیرگذار باشد.
وی ادامه می دهد: مدتی پیش گزارشی از صدا و سیما پخش گردید که به دخالت واسطه ها و دست به دست شدن نهاده ها و بعضاً احتکار آن اشاره شد. باید توجه داشت که اگر نظارت مطلوب بر توزیع وجود داشته باشد و اقلام با دخالت واسطه های کمتری به دست تولید کننده اصلی برسد، شاهد تأثیرات مثبتی خواهیم بود.
قاسمی می افزاید: باتوجه به شرایط موجود به نظرم قیمت مصوب ۱۵ هزارتومانی که از طرف دولت اخیراً اعلام شده نیز دوام نخواهد داشت و باز هم شاهد افزایش قیمت خواهیم بود.
روش صحیح برای تعیین قیمت
وی تاکید می کند: روش درست برای قیمت گذاری مرغ این است که قیمت گذاری برمبنای میزان عرضه و تقاضا صورت گیرد.
قاسمی با اشاره به اینکه تولید کننده های مرغ دارای اتحادیه ای هستند که نظارت خوبی بر تولید دارد و یک تشکل تقریباً منسجم شمرده می شود، اظهار می کند: در تعیین قیمت مرغ، عرضه و تقاضا و همین طور نهاده های تأثیرگذار در تولید، مؤثر هستند.
وی می افزاید: وقتی نهاده ها افزایش قیمت می یابند، شاید با افزایش عرضه برای مدتی قیمت پایین کشیده شود، اما چون ماده اولیه ای که به دست تولید کننده می رسد گران است در مقطع بعدی یعنی فاصله زمانی دو تا سه ماه، افزایش قیمت ایجاد می شود. بعنوان مثال تا چند ماه پیش مرغ زیر قیمت مصوب در بازار عرضه می شد. قیمت مصوب ۱۲، ۹۰۰ تومان بود و قیمت مرغ به ۱۰ هزار تومان و حتی زیر آن هم رسیده بود، چونکه عرضه زیاد و تقاضا برای مصرف کم بود، بدین سبب در مقطعی تولید کننده ها جوجه ریزی نکرده و جوجه یک روزه روی دست واحدهای مرغ مادر که وظیفه تولید جوجه یک روزه را بر عهده دارند، ماند.
قاسمی ادامه می دهد: بدین جهت قیمت جوجه کم شد و قسمتی از آنرا از بین بردند. شاید آثاری که حالا می بینیم تبعات همین اقدام باشد که در آن زمان انجام گرفت، یعنی واحدهایی جوجه نخریدند و جوجه نریختند و الان در این مقطع علاوه بر این که نهاده ها بالا رفته، تولید هم کاهش یافته و قیمت افزایش داشته است.

جایگاه مناسب گیلان در تولید مرغ
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به جایگاه مهم گیلان در زمینه تولید مرغ در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: گیلان الان دارای ۸۲۰ واحد مرغ گوشتی به ظرفیت ۱۹ میلیون قطعه در دوره است که با تولید سالیانه حدود ۱۷۰ هزار تن، ۱۰ درصد از مرغ کشور را تولید می کند.
علی درجانی می افزاید: همین طور ۲۵ درصد جوجه یک روزه کشور در استان گیلان تولید می شود؛ از طرف دیگر این استان دارای رتبه یک مرغ اجداد کشور است.
درجانی درباره تولید تخم مرغ در استان نیز می گوید: باتوجه به شرایط آب و هوایی گیلان، ضرورتی برای ایجاد واحد صنعتی مرغ تخم گذار دیده نشده چونکه مرغ تخم گذار تجاری یکی از عوامل ایجاد آلودگی و بیماری است. بدین سبب قسمتی از تخم مرغ مورد نیاز گیلان از مرغ های بومی استان و بخشی هم از تخم مرغ های مازاد مرغ مادر گوشتی تامین می شود و البته قسمتی هم از استان های همجوار نظیر اردبیل و قزوین وارد می شود.
چگونگی توزیع نهاده ها
وی با تصریح بر اهمیت پشتیبانی از تولیدکننده های مرغ یادآور می شود: تمامی نهاده ها بوسیله سامانه بازارگاه توزیع می شود. لازم به ذکر است که بازارگاه سامانه ای کشوری است که واردکننده ها وقتی در ازای دریافت ارز دولتی بارشان را وارد و تخلیه می کنند، موظف می باشند در این سامانه عرضه کنند و وزارت جهاد کشاورزی نیز برمبنای نیاز هر استان به توزیع آن می پردازد.
درجانی با اعلان اینکه در استان به سه گروه شامل تشکل هایی نظیر تعاونی مرغداران و تعاونی دامداران؛ کارخانجات خوراک دام و طیوری که کنسانتره تهیه می کنند و در اختیار دامداران و مرغداران قرار می دهند، می افزاید: شرکت های زنجیره ای که در استان فعال می باشند نیز نهاده داده می شود که آنها این نهاده ها را به زیرمجموعه های خود تحویل می دهند.
وی ادامه می دهد: نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره نمود این است که باتوجه به نوسانات ارز در دو، سه ماه اخیر تنها توانستیم ۶۰ درصد از نهاده ها را در اختیار تولیدکننده ها قرار دهیم باتوجه به نوسانات ارز در دو، سه ماه اخیر تنها توانستیم ۶۰ درصد از نهاده ها را در اختیار تولیدکننده ها قرار دهیم و به سبب این کمبود، بازار سیاه به وجود آمد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به اینکه البته نهاده به اندازه کافی وارد کشور شده اما واردکنندگان می گویند چون دولت به ما ارز نداده ما نهاده وارد کرده خودرا عرضه نمی نماییم، اظهار می کند: در واقع ارز دولتی تخصیص داده نمی گردد و وارد کننده نیز اجازه عرضه نهاده وارد شده به نرخ آزاد را ندارد؛ در صورتیکه نهاده های وارداتی در بنادر شمالی و جنوبی دپو است.
وی می افزاید: الان ۸۰ هزار تن ذرت در بندرگاه انزلی دپو شده و هنوز تکلیفش معلوم نیست. اگر اینها آزاد شود مشکل نهاده در کشور نخواهیم داشت.
ضرورت نظارت جدی صمت
درجانی درباره چگونگی تعیین قیمت مرغ نیز به خبرنگار مهر می گوید: دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات نهاده تخصیص می دهد، بدین جهت ستاد تنظیم بازار هم قیمت را خود تعیین می کند. قیمتی که برای کشور تعیین شده هر کیلو ۱۵، ۷۰۰ تومان برای مصرف کننده است اما با توجه به این که ارز کافی تامین نشده، مرغداران به صورت آزاد نهاده های مورد نیاز را تهیه می کنند و شاهد افزایش قیمت هستیم.
وی با اعلان اینکه در گیلان مشکلی در تولید مرغ وجود ندارد، اظهار می کند: روزی ۴۵۰ تا ۵۰۰ تن مرغ در گیلان تولید می شود که ۲۴۰ تن از آن راهی بازار تهران می شود و مابقی در داخل استان مصرف می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان یادآور می شود: شرکت های زنجیره ای در تمامی فروشگاه های زنجیره ای زیرمجموعه خود با قیمت مصوب مرغ عرضه می کنند اما قسمتی از کشتارگاه های کارمزدی در استان به سبب این که حلقه واسط بین مرغدار و کشتارگاه مفقوده است، با قیمت بالاتر به عرضه مرغ می پردازند که از طرف سازمان صمت باید مورد ساماندهی قرار گیرد.


منبع:

1399/04/22
14:57:03
5.0 / 5
2245
تگهای خبر: آب , انزلی , برند , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵

لینک دوستان بیا شمال

بیا شمال

تگهای بیا شمال

biashomal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بیا شمال محفوظ است

بیا شمال بیا شمال

معرفی شمال و خرید و فروش ویلا