گزارش بیا شمال؛

ضایعات بالای مركبات

ضایعات بالای مركبات

بیا شمال: در حالی برداشت مرکبات در مازندران روبه اختتام است که سالانه دو هزار و 700 میلیارد تومان از یاقوت زرد و طلایی استان درون باغ و انبارها به ضایعات تبدیل می شود.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: سالانه دو میلیون و ۸۰۰ هزار تن مرکبات در مازندران تولید می شود اما ۲۰ درصد آن معادل ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان چیزی حدود بودجه سالانه این استان به سبب ضعف در زیرساخت ها و صنایع تبدیلی دو روز می شود. ماه اول زمستان روبه پایین دست و شانه های درختان از میوه های پاییزی و یاقوت طلایی خالی می شود اما در زیرپای درختان مملو از درختان پوسیده و فاسد شده است که فضای باغ را پرکرده است. دور ریز و فاسد شدن مرکبات در مازندران غصه هر ساله باغداران شمال است و باغداران هر روز مجبورند چند فرغون از پرتقال های به زمین ریخته و فاسد شده را یا در کنار رودخانه ها بریزند و یا روانه دریا کنند. با آنکه امسال فصل برداشت و مرکبات خوب بوده اما همچنان فاسد و ضایع شدن مرکبات رسم دیرینه باغات است و یک حساب و کتاب سرانگشتی نشان میدهد سالانه قسمتی از اقتصاد کشاورزی استان به ضایعات تبدیل می شود.ضایعات ۱۵ تا ۲۰ درصدی، از برداشت تا مصرفهادی ایزدی مدیرباغبانی جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر میزان ضایعات را بین ۱۵ تا ۲۰ درصد از زمان برداشت تا روانه شدن به بازار مصرف بیان می کند و می گوید: تلفات میوه هر سال وجود دارد. وی با اظهار اینکه پنج درصد تلفات در باغات ناشی از آفت و یا مدیریت برداشت است، می گوید: باید به مدیریت برداشت میوه و انبارداری آن توجه بهینه شود تا ضایعات را کاهش دهیم.
وی استانداردسازی سالن ها، قارچ کشی و گرما درمانی را در کاهش میزان ضایعات مؤثر دانست و اظهار داشت: قسمتی از ضایعات مربوط به سرباغات و ناشی از آفات و ویروس ها است. ایزدی تصریح کرد: کمبود عناصر غذایی و فیزیولوژی در ماده غذایی منجر به آفات و ضایعات می شود و دسته دیگر ضایعات در انبارها رخ می دهد که از دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن غالباً ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن گرفتار ضایعات می شود که بین پنج تا ۱۰ درصد است. مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران درباره اقدامات کاهش میزان ضایعات اظهار داشت: طی سالهای اخیر با گرما درمانی و قارچ کشی میزان ضایعات به یک ۱۰ درصد کاهش یافته و از ۵۰۰ هزار تن محصولی که وارد انبارها می شود یک درصد شامل پنج هزار تن ضایعات است که اگر هر کیلوگرم را ۱۰ هزار تومان قیمت گذاری نماییم رقم ضایعات ۵۰ میلیارد تومان خواهد شد. از ۵۰۰ هزار تن محصولی که وارد انبارها می شود یک درصد شامل پنج هزار تن ضایعات است که اگر هر کیلوگرم را ۱۰ هزار تومان قیمت گذاری نماییم رقم ضایعات ۵۰ میلیارد تومان خواهد شدوی با اشاره به اینکه وضعیت ضایعات به انبارداری بستگی دارد، محلول پاشی کود تقویتی کلسیم بوده که به شکل کلسیوم بر در بازارها موجود است و این محلول پاشی سبب می شود بافت میوه سفتی لازم را برای انبارداری و کاهش ضایعات پیدا کند. ایزدی تصریح کرد: همین طور باید بیماریهای قارچی در فصل برداشت خصوصاً پاییز کنترل شود و در این راستا باید علف های هرز پای درخت پاکسازی و زیر شاخه های پایینی قیم گذاری شود تا میوه ها با زمین فاصله کافی داشته باشند. وی بر لزوم رعایت نکات فنی در زمان برداشت میوه اصرار کرد و اظهار داشت: باید میوه های قسمت دامنه درخت و پایینی که نزدیک زمین هستند به انبارها منتقل نشوند برای اینکه در اثر بارندگی ها به قارچ های خاک زنی آلوده هستند که با ورود به انبار سبب آلودگی سایر میوه ها می شوند. باغداران مازندرانی که سالانه بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول تولید می کنند کامشان در ماه های پایانی برداشت و فصل فروش با فاسد شدن میوه ها تلخ می شود. این در حالیست که مازندران بیشترین سهم را از بازار مرکبات کشور برعهده دارد. در عین حال عزیزالله شهیدی فر رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه کمتر از ۱۰ درصد مرکبات تولیدی در استان مصرف می شود و بقیه صادر و یا به دیگر استان های کشور صادر می شود. وی به توسعه ظرفیت انبارداری و فنی در استان اشاره نمود و هم اکنون ضایعات میوه های برداشت شده سالم در انبارها به کمتر از یک درصد رسیده است اما درگذشته این میزان تا ۱۰ درصد نیز بوده است. وی با اعلان اینکه ضایعات بالا مربوط به مرکبات درجه سه و چهار است که به درصد بازار صادرات نمی خورد، اظهار داشت: این میوه ها باید در صنایع تبدیلی و تکمیلی مورد فرآوری قرار گیرد.
شهیدی فر با اعلان اینکه مجوز صنایع تبدیلی را صمت صادر می کند خواهان اقدام در این بخش شد.تعطیلی کارخانه های فرآوریدرحالی متولیان امر از فرآوری محصولات کشاورزی سخن می گویند که تعدادی از صنایع تبدیلی و تکمیلی مرکبات نظیر کارخانه های افشرده سازی در غرب استان یا تعطیل شدند و یا دیگر رمقی برای تولید ندارند. هر ساله حجم زیادی از مرکبات تبدیل به ضایعات تبدیل می شود و به سبب بازارنپسند بودن و ریز بودن، باغداران چاره ای ندارند که روزانه چند فرغون محصول را دو ریز کنند و خریداران نیز طالب آن نیستند. محمدرضا شعبانی مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران نیز اظهار داشت: از مجموع مرکبات تولید ۲۰ درصد ریز بوده و باید تبدیل شوند اما هم اکنون بسترها و زیرساخت ها برای فرآوری آن وجود ندارد. وی خواهان توسعه صنایع تبدیلی در استان شد و اظهار داشت: در گذشته کارخانه فرآوری زیادی داشتیم که کار فرآوری را انجام می دادند و باید برای احیای آن اقدام نمود. وی اظهار داشت: می توان با فرآوری محصولات کشاورزی و تبدیل آن به کنسانتره و آبشوره آنرا به چرخه اقتصادی بازگردانیم. شعبانی اظهار داشت: در صورت عدم توجه به توسعه زیرساخت ها سبب ورود ضرر به باغداران و تولیدکنندگان می شود.نبود صرفه اقتصادی برخی کارخانه های تبدیلی را تعطیل کرد
در حالی صمت مازندران یک پای احیای و ایجاد صنایع تبدیلی است که حسینقلی قوانلو رئیس سازمان صمت مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر، کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی را همچون ضعف ها می داند و می گوید: برخی کارخانه ها به سبب نداشتن صرفه اقتصادی تعطیل شدند.
وی با اعلان اینکه باید ۲۰ درصد مرکبات ریز و نامرغوب با کمک صنایع تبدیلی فرآوری شود، اظهار داشت: در امتداد احیای واحدهای تولید در حال برنامه ریزی برای رونق باردیگر یک یا دو کارخانه فرآوری محصولات کشاورزی هستیم.
وی افزود: همین طور در تلاش هستیم تا با خروج برخی واحدهای تبدیلی از تملک بانک ها، زیرساخت های فرآوری کشاورزی را توسعه بخشیم.
بیش از ۱۱۳ هزار هکتار باغ در مازندران وجود دارد که ۱۸۰ هزار بهره بردار در آن فعالیت می نمایند و ضایعات و دورریزشدن بخش قابل توجهی از محصولات، درآمد فعالان این بخش را هر سال کمتر می کند و می توان با ایجاد صنایع تبدیلی این تهدید را به فرصت سودآور تبدیل کرد.
سرجمع اعتبارات سالانه مازندران در بخش های مختلف به سختی به ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان می رسد و معادل همین رقم در درون باغات و پای درختان به هدر می رود.



منبع:

1399/10/22
17:24:51
0.0 / 5
963
تگهای خبر: آب , استاندارد , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴

لینک دوستان بیا شمال

بیا شمال

تگهای بیا شمال

biashomal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بیا شمال محفوظ است

بیا شمال بیا شمال

معرفی شمال و خرید و فروش ویلا