مهر گزارش می دهد؛

صلصال در انتظار تدبیر مسئولان، تاریخی كه می سوزد

صلصال در انتظار تدبیر مسئولان، تاریخی كه می سوزد

بیا شمال: تالش- قلعه تاریخی صلصال لیسار شهرستان تالش با قدمت هزار ساله یكی از قدیمی ترین آثار تاریخی استان گیلان است كه بر اثر بی توجهی مسئولان در حال نابودی است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مهدی حسین نژادی: بناهای تاریخی بخش اعظم آثار تاریخی و فرهنگی هر سرزمین و ملتی هستند كه حفظ و نگهداری از آنها حراست از هویت یك جامعه به حساب می آید و حفاظت از آنها از شناسایی تا ثبت ملی از ضروریات است چون كه میراث فرهنگی بعنوان نمادی از تاریخ اجدادی كشور، هویتی است كه باید از آن حفاظت كرد و به آن احترام گذاشت.
استان گیلان با عنایت به دارا بودن آثار مختلف باستانی بعنوان یكی از مهدهای تمدن و تاریخ كشور نام گرفته و جایگاه آثار باستانی و تاریخی استان گیلان را می توان به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی تقسیم كرد و لزوم دارد كه همه آنها از شناسایی تا ثبت ملی حفاظت و صیانت كامل شوند.
قلعه صلصال لیسار یكی از قلعه ها و دژهای تاریخی استان گیلان است و در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ و با شماره ۸۷۸۰ ثبت ملی شده است. این قلعه این روزها براثر بی توجهی مسئولان شهرستان تالش و میراث فرهنگی حال و روز خوشی ندارد و در مقابل دیده همگان در حال نابودی است و اگر به همین منوال پیش برود از قلعه تاریخی صلصال چیزی باقی نخواهد ماند تا نشانی از قدمت منطقه لیسار و تالش بزرگ باشد.

قلعه بلاتكلیف
قلعه تاریخی و ملی صلصال لیسار كه هزار سال قدمت دارد، با مساحت تقریبی نیم هكتار روی تپه ای سنگی در مركز شهر لیسار و در جاده اصلی تالش به آستارا و حدود ۲۰ كیلومتری شهرستان تالش و در محله قلعه دوش شهر لیسار واقع شده است.
این قلعه و دژ تاریخی كه روی تپه ای به ارتفاع ۱۰۰ متر از زمین واقع شده بر مبنای تحقیقات انجام شده و اسناد تاریخی به دست آمده در جستجوهای انجام گرفته، به جا مانده از دوران سلجوقیان است.
متاسفانه با وجود اهمیت و قدمت این قلعه تاریخی، توجه شایسته ای به آن نشده و هیچگونه خدمات و حراستی از قلعه فوق به صورت جدی صورت نمی گیرد و همین بی تفاوتی، به نابودی این بنای تاریخی كشور و استان گیلان سرعت بیشتری داده است و غبار فراموشی، سایه تخریب و فرسایش بر سر قلعه صلصال افكنده است. آنچه كه از بازدید میدانی برمی آید این است كه تابحال اقدامی برای مرمت و بازسازی این بنا انجام نگرفته و این قلعه تاریخی در حال تخریب كامل بوده و از عدم رسیدگی رنج می برد.

مرمت قلعه شعار كاندیداهای انتخابات مجلس و شورای شهر
یكی از اهالی شهر لیسار تالش كه از فعالان فرهنگی و رسانه ای شهرستان است، در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم قلعه صلصال شهر لیسار و عدم جلوگیری شهرداری از اقدامات غیرقانونی انجام گرفته، اظهاركرد: مشكل اصلی مرمت و بازسازی این قلعه نبود طرح جامع برای مرمت و احیای آن است.
طاها عبدالهی با تاكید بر اینكه بازسازی قلعه صلصال همواره شعار اصلی كاندیداهای مجلس و شورای شهر در روزهای انتخابات، سخنرانی ها و تبلیغات در شهر لیسار تالش و روستاهای اطراف با هدف كسب رای مردم بوده و پس از انتخابات همه وعده های داده شده در این رابطه به فراموشی سپرده می شود، اضافه كرد: مردم دوستدار تاریخ و فرهنگ كشور نباید منتظر اقدام مسئولان در این زمینه باشند و سمن های مردم نهاد میراث فرهنگی باید هر چه سریعتر برای حفظ معماری و فرهنگ منطقه و حفظ اثر ملی صلصال لیسار دست به كار شوند.
وی با اشاره به فرهنگ غنی مردم تالش و اهمیت توجه به ظرفیت های عظیم گردشگری در شهرستان تالش، خاطرنشان كرد: اهمیت حفاظت از آثار تاریخی بعنوان سند هایی ماندگار برای داشتن تصویری شفاف از زندگی گذشتگان بسیار اهمیت دارد.

قلعه صلصال فرصتی برای جذب گردشگر
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان هم درگفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تاریخی بودن قلعه صلصال و اهمیت آن در جذب توریست به واسطه قرار گرفتن در محور پرتردد ارتباطی تالش به آستارا، اظهار نمود: مطالعات اولیه قلعه صلصال لیسار انجام شده و باز سازی آن در دو فاز بیرون و درون قلعه در دستور كار قرار گرفته است.
ولی جهانی اضافه كرد: بازسازی فضای داخلی، سازه و معماری قلعه هم از تعهدات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان است.
وی به اختصاص اعتبار ۵۰۰ میلیون ریالی میراث فرهنگی برای بازسازی درب قلعه بعد از واگذاری به پیمانكار جهت مرمت و همینطور بودجه ۳ میلیارد ریالی سازمان برنامه و بودجه استان گیلان امسال برای بازسازی فضای بیرونی قلعه صلصال توسط شهرداری منطقه لیسار اشاره و خاطرنشان كرد: تخلفات ساخت و ساز درحریم قلعه بسیار است و باید از این ساخت و ساز حریم قلعه توسط دستگاه های اجرایی ذیربط در منطقه جلوگیری شود.

قلعه صلصال و كمك به صنعت گردشگری تالش
اگر بر فراز قلعه كهن و دژ تاریخی صلصال كه حكایت از تاریخ و تمدنی دیرینه برای مردم زحمتكش تالش و سرزمین گیلان دارد قرار بگیرید، نواحی و چشم اندازهای بی نظیری را در كنار شالیزارها، جنگل و زیبایی خاص دریای كاسپین كه در چند كیلومتری آن قرار دارند را مشاهده خواهید كرد.
قلعه صلصال توجه جدی مسئولین استان گیلان را می طلبد تا شاهد حفظ و مرمت این بنای تاریخی و جذب توریست باشیم. قلعه هزار ساله صلصال در اثر رویش علف های هرز و رطوبت رو به نابودی بوده و این درحالی است كه می تواند در بحث توریسم و اشتغال و رونق اقتصادی منطقه تالش بزرگ پیشگام باشد.

1397/04/06
14:45:58
5.0 / 5
5598
تگهای خبر: زمین , ساخت و ساز , گردشگری , گیلان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳

لینک دوستان بیا شمال

بیا شمال

تگهای بیا شمال

biashomal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بیا شمال محفوظ است

بیا شمال بیا شمال

معرفی شمال و خرید و فروش ویلا