۵۰ سالگی متروی تهران،
صرفه جویی سالانه 300 میلیون لیتر سوخت و کاهش 30 کیلومتری صف ترافیک با استفاده از مترو
به گزارش بیا شمال، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام نمود که به مدد وجود مترو در پایتخت، سالانه حدود ۳۰۰ میلیون لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت صورت می گیرد و از سویی در صورت ساخته نشدن این مد حمل و نقلی، روزانه حدود ۳۰ کیلومتر به طول صف ترافیک خودرو ها در بزرگراه ها و معابر حمل و نقلی اضافه می شد.
محسن هرمزی در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به ۵۰ سالگی متروی تهران و با اشاره به اینکه آن چه در تاریخ پنجاه ساله شرکت متروی تهران دیده می شود، حکایت کننده از دوران پر فراز و نشیبی است که البته ماحصل آن، بلوغ صنعت ساخت و بهره برداری از شبکه حمل و نقل ریلی درون شهری است، اظهار داشت: گرچه تاریخ تأسیس شرکت متروی تهران سال ۱۳۵۴ است؛ اما عملا شروع فعالیت جدی و مستمر این شرکت از اواسط دهه ۶۰ خورشیدی است که بیشتر از یک دهه کوشش برای ساخت نخستین تونل های مترو صورت پذیرفت و در ادامه از سال ۱۳۷۷ بود که اولین ایستگاههای شبکه متروی تهران به بهره برداری رسید.
وی با اشاره به اینکه از آن روزها تابحال که قریب به ۲۷ سال می گذرد، مترو صاحب حدود ۳۰۸ کیلومتر مسیر درحال بهره برداری و ۱۶۰ ایستگاه فعال گشته است، افزود: این فرایند تا تکمیل خطوط هفتگانه فعلی که در نیمه نخست سال ۱۴۰۴ محقق خواهد گردید، ادامه یافته و البته بخش های توسعه ای برخی خطوط مانند خط ۴، خط ۶ و خط ۷ مترو هم باید دنبال شود.
معاون شهردار تهران اظهار داشت: مأموریت جدید شرکت متروی تهران، راه اندازی ۴ خط جدید ۸ تا ۱۱ مترو است تا در هم افزایی خطوط هفتگانه موجود و خطوط چهارگانه در دست راه اندازی، یک شبکه جامع و فراگیر در اختیار شهروندان پایتخت قرار گیرد؛ شبکه ای که اقصی نقاط پایتخت را پوشش حمل و نقلی داده و مردم بتوانند در هر نقطه از شهر طی کوتاهترین مسیر ممکن، به سیستم حمل و نقل عمومی دسترسی پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه دراین میان دولت هم در ادوار مختلف مدیریتی تلاش در تعامل با شرکتهای قطار شهری کلان شهر های ایران داشته است، اظهار نمود: البته در این خصوص به علت پروژه های گوناگونی که دولتمردان در دست اجرا داشته اند، عملا موفق نشده اند نقش پررنگی در قسمت ساخت و راه اندازی تونل ها و ایستگاههای مترو ایفا کنند؛ در چنین حالتی انتظار مدیریت شهری کلان شهرها از دولت های مختلف، کمک به تأمین ناوگان حمل و نقلی می باشد.
به قول هرمزی، از طرفی باید درنظر داشت صنعت ساخت مترو همیشه جزو صنایع با تکنولوژی بالا و پر هزینه بوده که امروزه با افزایش قیمت کالا و خدمات، پیشبرد طرح های توسعه ای آن نیازمند راهکارهای نوین است.
معاون شهردار تهران با اشاره به اینکه در وصف مواهب و اثرات بهره مندی از شبکه راه آهن ریلی زیرزمینی در تهران همین بس که به مدد وجود مترو در پایتخت، سالانه حدود ۳۰۰ میلیون لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت صورت می گیرد، اظهار داشت: از طرفی در صورت ساخته نشدن این مد حمل و نقلی، روزانه حدود ۳۰ کیلومتر به طول صف ترافیک خودرو ها در بزرگراه ها و معابر حمل و نقلی اضافه می شد. ضمن این که استفاده از مترو و جایگزینی آن با وسائل نقلیه شخصی، سالانه سبب پیشگیری از انتشار چند صد هزار تن آلاینده های زیست محیطی می شود.
وی در مورد اشتغال زایی مترو خاطرنشان کرد: در بحث اشتغالزایی این صنعت، کافی است بدانیم برای ساخت هر کیلومتر خط مترو حدود ۸۲۵ نفر شغل به شکل مستقیم ایجاد می شود. این عدد به ازای هر کیلومتر مترو شامل قریب به ۴ هزار شغل غیرمستقیم خواهد شد.
هرمزی با تاکید بر این که در مجموع باید اظهار داشت که راه نجات آینده کلان شهرها از معضلات دیرینه ای همچون ترافیک و آلودگی هوا، ناگزیر توسعه حداکثری سیستم های حمل و نقل عمومی است، اضافه کرد: دراین میان طبیعتاً شبکه مترو به لحاظ بهره مندی از خصوصیات بارزی از قبیل پاک بودن، ارزان بودن، ایمن بودن و سریع بودن، انتخاب شهروندان در سال ها و دهه های آینده خواهد بود.
معاون شهردار تهران در انتها اظهار داشت: دستیابی به بهره وری حداکثری از مستحدثات بوجود آمده و یا درحال ساخت، نیازمند تکمیل پایانه ها و پارکینگ های ابتدا و انتهای خطوط بوده و مساله مهمتر این که اگر متناسب با نرخ توسعه و گسترش خطوط و ایستگاههای مترو ناوگان مورد نیاز تأمین نشود؛ در واقع کارآیی بخش های فعلی و جدید این شبکه حمل و نقلی کاهش هم خواهد یافت که این امر خود نوعی نقض غرض به حساب می آید.
منبع: بیا شمال
این مطلب بیاشمال را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب